Praktijkspeuren
Wat is speuren nu eigenlijk? Kort gezegd is speuren het volgen van een geurspoor. Er zijn verschillende vormen van speuren; bij Opspeuring Verzocht worden u en uw hond getraind in het zogenaamde Praktijkspeuren. Bij het praktijkspeuren leert uw hond zijn/haar neus volgen in het uitwerken van een spoor met (mijn) menselijke geur. De hond werkt hierbij in een tuig aan een lange lijn.
Doel van het speuren is: zo snel mogelijk de persoon vinden die het spoor heeft gelopen. 

Ik loop een spoor uit dat elke les weer verschilt, waarna de hond dit spoor zal volgen en mij aan zal treffen aan het einde van het spoor. Terwijl u en de hond het spoor volgen, blijven we in contact met elkaar door middel van portofoons. U zal dus ook niet "verdwalen" of het gevoel hebben alleen in het bos te lopen met uw hond. Ik ben altijd in de buurt van het spoor en begeleid u als het ware op een afstandje naar mij toe.
Met praktijkspeuren traint u niet alleen de conditie van uw hond, en uzelf, maar laat u de hond ook nadenken. Het filteren van mijn specifieke geur ten opzichte van al die andere geuren die er in de omgeving voor komen, maken dat de hond niet alleen lichamelijk, maar vooral ook mentaal uitgedaagd wordt. Dit is juist hetgene dat de hond zoveel voldoening geeft, hij/zij wordt er echt moe van!
Praktijkspeuren is absoluut niet alleen weggelegd voor professionele speurhonden, maar geschikt voor elke huishond. Elke hond kan immers zijn neus gebruiken; alleen het geconcentreerd volgen van een spoor is iets dat moet worden opgebouwd. Maar op zich het werken met de neus, is iets dat de hond van nature kan en leuk vindt om te doen.
Wat ik ga proberen, is u te leren uw hond te 'lezen'. Wat geeft de hond aan als hij/zij de juiste geur heeft? Als hij/zij twijfelt? Als hij/zij geen geur meer heeft? De signalen die uw hond tijdens het speuren afgeeft, mag u onder begeleiding van mij leren ontdekken zodat u echt samen het gelopen spoor uitwerkt. Op die manier vormt u samen een (speur)team!
Waarom praktijkspeuren
Praktijkspeuren is de manier om ontspannen en actief bezig te zijn met uw hond, te werken aan de onderlinge band en tegelijkertijd op een positieve wijze te werken aan het uithoudingsvermogen van uw hond en misschien ook van uzelf.
Zoals het bij het algemene gedeelte over praktijkspeuren beschreven is, is speuren niet aleen een fysieke maar zeker ook een mentale uitdaging voor de hond. Het speuren vergt veel van het concentratievermogen van de hond en is daarmee een van de zwaarste en meest uidagende tak van hondesport. Praktijkspeuren is denkwerk voor de hond waarbij samenwerking tussen hond en baas centraal staat.
Praktijkspeuren is een laagdrempelige manier om aktiviteit en ontspanning met elkaar te combineren, om iets leuks met uw hond te doen waarbij niet voorafgaand certificaten voor het een of ander nodig is, voor het lopen in de natuur, kortom: een hele nieuwe hobby!
Is mijn hond hier wel geschikt voor?
Misschien vraagt u zich af: Kan mijn hond dit wel? Of heeft u een bepaald beeld in gedachten over speuren... dat dit bijvoorbeeld alleen voor bepaalde type rassen geschikt is of dat er al van jongs af aan moet zijn getraind...
Praktijkspeuren is absoluut niet ras- of leeftijdgebonden. Speuren is weggelegd voor elke hond, van groot tot klein, druk of rustig, ras of kruising, pup, puber, volwassen hond of oudere hond. U kunt met uw pup van 8 weken bij mij terecht maar ook later beginnen als de hond allang volwassen is, is geen probleem. Geen hond of baas is te oud om te leren!
Er zijn geen voorafgaande diploma's vereist, zoals gehoorzaamheid of iets anders. Met speuren kunt u op ieder moment in het leven van uw hond starten!
Als uw hond beperkt is...
Niet alleen honden die fysiek helemaal gezond zijn kunnen speuren, maar dit geldt zaker ook voor de honden met een beperking, of dit nu lichamelijk of gedragmatig is. Door de regelmatige en constante rechte manier van lopen is het speuren niet belastend voor de gewrichten. Honden met bijvoorbeeld ED, HD of andere gewrichtsklachten kunnen, zij het eventueel wat aangepast door de tijdsduur van de les of door de ondergrond, prima blijven speuren. Zoals u kunt lezen, heb ik dit zelf enkele jaren ondervonden met mijn Labrador die fysiek gezien niets anders kon. Zie voor deze ervaring het hoofdstuk "over mij" en klik op "het begin".
Ook honden die blind of doof zijn, behouden tot op hoge leeftijd een goed reukvermogen en kunnen dus blijven speuren. Zij missen weliswaar de visuele omgeving of auditieve aanwijzingen maar dit kan door kleine aanpasssingen prima gecompenseerd worden.
Voor onzekere honden is het zeker interessant om te gaan speuren. Dit omdat zij in veel gevallen vaak zo in het speuren opgaan dat ze de omgeving even vergeten en zich volledig storten op het spoor. De hond mag in het praktijdspeuren heel zelfstandig werken. Hierdoor zie je onzekere honden groeien in zelfvertrouwen. Zij brengen de baas immers naar de vermiste persoon!
Honden die erg veel energie hebben, vinden met praktijkspeuren absoluut een uitlaatklep. Door de mentale uitdaging van het uitwerken van het spoor moeten zij niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk hard werken. De honden zijn moe en voldaan na een les praktijkspeuren. Zo hoor ik regelmatig van eigenaren dat de hond na een les praktijkspeuren eenmaal thuisgekomen helemaal uitgeteld is en heerlijk heeft liggen slapen!
Honden die niet goed met andere honden overweg kunnen, zijn vaak niet geschikt om in groepsverband te trainen zoals op hondenscholen. Doordat praktijkspeuren individueel gegeven wordt, blijft een directe confrontatie met andere honden vaak uit. Op die manier kan er toch iets heel leuks met de hond worden ondernomen zonder dat hier veel stress bij komt kijken van soortgenoten.